Povezani zapisi:

Ukupno: 2
1
thumb
Inventarna oznaka
MUO-019643 
Naziv zbirke
Satovi 
Književni naziv
sat 
Materijal izrade
mjed emajl bronca 
Država nastanka
Francuska (Švicarska) 
Grad nastanka
Pariz, Ženeva 
Godina nastanka:
1795. – 1800
Autor (osoba)
Freres, Vaucher Bordier 
Suradnik (osoba)
Deverberie, Jean-Simon 
Broj komada
1
Visina 1 (cm)
19.5
Širina 1 (cm)
14
Duljina ili dubina 1 (cm)
6
Opis predmeta
Mehanizam džepnog sata. Sistem kružnih platina. Pogon na oprugu s pužnim izjednačivačem sile. Vretenasta zaprečnica. Prizmatična baza stoji na četiri noge u obliku zvrka. Na njoj je s prednje strane simetrično koncipirana aplika: dva adosirana roga obilja spojena vezenkom. Na bazi je kućište, postavljeno malo desno, oblikovano kao paket pamuka (duhana). Na njemu je košarica s plodovima maka i ananasa. Lijevo, lijevom rukom naslonjena na kućište, je figura crnca u suknjici od palminog lišća i s takvom krunom na glavi. U desnoj ruci drži uže. Desno od kućišta su sidro i bačva. Čitav je sat pozlaćen izuzimajući tijelo crnca koje je tamno patinirano. Brojčanik u okviru ukrašenom motivom užeta bijelo je emajliran s crnim arapskim brojevima za oznaku sati, crticama za minute. Kazaljke su mjedene, tipa Luj XV.
Ključne riječi
!!VUVIP 
Izložbe
2005/14, "Skriveno blago Muzeja za umjetnost i obrt", MUO, Zagreb, 2005. 2008/17, "Udomljeno vrijeme", MUO, Zagreb, 2008. 2009/01, "Udomljeno vrijeme", Muzej Slavonije, Osijek, 2009. 
Tehnika izrade
lijevanje pozlaćivanje patiniranje 
2
thumb
Inventarna oznaka
MUO-011063 
Naziv zbirke
Satovi 
Književni naziv
džepni sat 
Dodatak nazivu
s ponavljanjem izbijanja 
Materijal izrade
mjed emajl srebro zlato 
Država nastanka
Švicarska 
Grad nastanka
Ženeva 
Godina nastanka:
oko 1810
Stoljeće nastanka:
19
Autor (osoba)
Bordier 
Broj komada
1
Promjer 1 (cm)
5.5
Opis predmeta
Stažnja strana kućišta ukrašena nizom valovitih i isprepletenih linija izvedenih gijoširanjem. Ploča brojčanika centralno smještena na prednjoj ploči. Bijelo je emajlirana s crnim arapskim brojevima za označavanje sati i crticama za minute. Bočno otvor za navijanje. Prostor oko brojčanika od kobaltnog emajla s apliciranim mitološkim figurama: lijevo ženski lik s rogom obilja (Fortuna), desno muški lik s harfom (Orfej). Obje ove figure čekićima udaraju u dva zvona na vrhu, na taj način izbijajući četvrtine sata i pune sate. U dnu košarica s cvijećem, ptica i postolje s plamtećim srcem. Nedostaje staklo. Na platini centralno postavljen mostić nemirnice ukrašen lisnatim viticama rađenim na proboj. Pločica za reguliranje od srebra s oznakama avance i retard. Džepni satovi s automatima, tzv. jaquemartima (franc. jaquemart - željezni čovjek koji batom udara sate) često se izrađuju u Francuskoj i Švicarskoj u prvim desetljećima XIX. st. Pogon na oprugu s pužnim izjednačivačem sile. Vretenasta
Ključne riječi
stalni postav 1995 
Izložbe
1998/08, "Džepni sat", MUO, Zagreb, 1998. 2002/13, "Džepni satovi iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt", Galerija umjetnina Zadar, Zadar, 2002. 2007/09, "Europske ure, brodski urari", Muzej Brodskog posavlja, Slavonski Brod, 2007. 2007/26, "Džepni sat - Zbirka satova Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb", Muzej grada Šibenika, Šibenik, 2007. 
Tehnika izrade
pozlaćivanje iskucavanje gijoširanje 
Ukupno: 2